Praten over de ultieme kwetsbaarheid kan anderen helpen

Een bewerking van Iris Horsman van het gesprek met Malou Holshuijsen in de Podcast over Podcast

Malou Holshuijsen is maker van de populaire podcast Dit komt nooit meer goed. Bekende Nederlanders vertellen over dat moment in hun carrière. “Ik heb zelf ook zo’n moment gehad. Op mijn vijftiende ben ik onderweg naar school getuige geweest van een dodelijk ongeluk van een klasgenoot. Ik heb toen onbewust een keuze gemaakt om dit geheim te houden. Daar heb ik heel veel last van gehad; veel nachtmerries, flashbacks, PTSS… Door hier uiteindelijk anderen over te vertellen, ook in het onderwijs, hielp ik jongeren.”  Malou is naast Ernst-Jan Pfauth, Daphne Blokland, Emily Boone, Raymond van de Laar en Ruben Dekker te gast tijdens het seminar Podcast in het mbo/hbo op 25 januari in de Nieuwe Bibliotheek in Almere, georganiseerd door de Podcast-Academy.nl.

 

Niet verhalen vertalen, maar verhalen vormgeven

Malou Holshuijsen is radio-presentatrice en schrijfster maar ook podcastmaakster. Zij maakte programma’s voor Radio 1 en 2 (Spijkers met koppen), in 2021 verscheen haar eerste roman Zachtop lachen en sinds dat jaar maakt zij ook samen met journaliste Roos Schlikker de podcast Dit komt nooit meer goed. Samen met journalist Tatjana Almuli maakt zij sinds vorig jaar de podcast Tussen dertig en doodgaan. “Misschien is podcast voor ons niet zozeer een verhaal vertellen, maar misschien is het een verhaal vormgeven. Want volgens mij werkt het zo met podcast: hoe simpeler jouw idee is, hoe makkelijker het is om te beginnen. En we hadden het over non succes. Het moest gênant kunnen zijn, maar ook gevoelig. En een goede titel! Een titel waardoor iedereen direct weet wat hij/zij krijgt: Dit komt nooit meer goed.”

 

Podcast maken betaalt beter dan schrijven

Malou is in eerste instantie schrijfster en woont in Antwerpen. Maar aangezien je als schrijver tegenwoordig eigenlijk je huur niet meer kan betalen, is Malou nu ook podcastmaker. Eigenlijk is ze, zoals ze het zelf zegt, ‘maker in het algemeen’. Een creatief persoon die graag verhalen maakt.

“Voor de inkomsten via boeken ben je afhankelijk van hoeveel je er verkoopt, dat weet je nooit van tevoren. Daarnaast ben je afhankelijk van lezingen. Daarbij weet je eigenlijk ook nooit van tevoren of je veel wordt geboekt. En of je naar festivals mag, dat hangt natuurlijk helemaal af van de recensies die je krijgt, dus dat is een heel onzeker bestaan.

Het doel van een podcast maken moet nooit zijn om geld te verdienen maar doordat heel veel mensen met plezier naar onze podcast Dit komt nooit meer goed luisterden, zijn er dan podcastbedrijven die vragen of je die podcast niet bij hun wil maken. Met deze podcast zitten we nu achter de betaalmuur bij Podimo.

Bij de podcast Tussen dertig en doodgaan is dat een ander verhaal. Hierbij hebben we ervoor gekozen om op zoek te gaan naar adverteerders die goed bij ons passen. Voornaamste reden hiervoor was omdat deze podcast zo persoonlijk is dat we dat eigenlijk niet weg willen geven en de mogelijkheid willen houden om alles wat nu online staat, ook weer eraf te kunnen halen. Door de adverteerders hebben we ook bij deze podcast een stabiel inkomen. En dan wordt je hobby iets waar je toch van kunt leven.”

 

Het gaat om persoonlijke kwetsbaarheid

In de podcast Dit komt nooit meer goed gaan Malou en Roos in gesprek met mensen waar iedereen  tegenop kijkt; kunstenaars, politici, mensen waar het, als je ze ziet, altijd heel erg goed mee gaat. Malou en Roos stellen aan hun de vraag: ‘Wanneer dacht jij, dit komt nooit meer goed?’ “Het zijn allemaal verhalen van mensen die aangeven dat ze hun moment zelf hebben veroorzaakt. Het is heel kwetsbaar om dat toe te durven geven. Het is bijzonder dat Femke Halsema, Paul de Leeuw en Edson da Graça dat durven te vertellen. Edson heeft een periode heel veel geld verdiend, toen een periode dat hij alles weer kwijtraakte en diep in de schulden zat. Uiteindelijk is hij les gaan geven op een mbo en heeft hij ook over deze ervaringen verteld.”

In Tussen dertig en doodgaan spreken Malou en Tatjana elke keer de week en hoe je je door deze tijden manoeuvreert, een soort dagboek. Maar wat ze de ene week van iets vinden, kan de week erna weer anders zijn door de gebeurtenissen in die week of door een gesprek wat ze gevoerd hebben. De overeenkomsten tussen deze twee podcasts zijn dat kwetsbaar zijn een kwaliteit is en dat het niet erg is om ergens op terug te komen, om van gedachten te veranderen. Niet hypocriet maar vooruitgang, want je kunt door nieuwe informatie van gedachte veranderen. Je bent niet mislukt als er een keertje iets niet goed gaat. Hierdoor zijn volgens Malou beide podcasts ook zeer geschikt voor het onderwijs.

 

De beste podcast en het onderwijs

De podcast tip van Malou is ‘Alle geschiedenis ooit’. Drie amateur historici vertellen eigenlijk de beste verhalen uit de wereldgeschiedenis en ze vertellen het met een enthousiasme waardoor je wilt blijven luisteren. -Ze laten hiermee een stukje van henzelf zien en dat is de kracht van podcast, ook voor het onderwijs. Niet alleen voor een docent om informatie over te brengen maar ook voor de leerling/student, bijvoorbeeld als vervanging van een boekverslag.

Geïnteresseerd in Podcast en Onderwijs?

Op 25 januari organiseren wij een seminar met groten uit de podcastwereld die mogelijkheden zien voor het mbo en hbo. Behalve Malou Holshuijsen is ook te gast Daphne Blokland, bedenker en maker van de podcast Kleine meisjes worden groot. Ze snapt wat jonge mensen bezighoudt en kent de strategieën om ze te bereiken. En Ernst-Jan Pfauth, founding father van de Correspondent en zeven jaar geleden begon hij samen met Alexander Klöpping de Podcast over Media; wat begon met ‘geinen’ over de nieuwe media maar zich ontwikkelde tot een grote community van ‘nerds’. Emily Boone van de podcast Het Leermoment. Met op TikTok regelmatig meer dan een miljoen views. Raymond van de Laar en Ruben Dekker wonnen met Koffer 23 van Tony Media, de podcast-awards voor beste brandstory en beste sounddesign. Zij zijn er ook op 25 januari en presenteren Koffer 23 in de BIOSCOOP VOOR JE OREN. Kortom, allemaal mensen die je wilt ontmoeten als het gaat podcast en onderwijs. Kijk op Podcast-Academy.nl/evenement en meld je aan.

Ben je nieuwsgierig naar de podcast die Malou ooit inspireerde, wat haar bij haar podcastervaringen (ook) teleurstelde en haar tips, luister dan via deze link het hele gesprek:

https://open.spotify.com/episode/1AgfaDlynuMXC9666NLnUh?si=_CEIXP9YQgud2L_YrIsC6Q

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *