ChatGPT is magisch voor het onderwijs

Speciaal voor de overbelaste docenten

In de Podcast-Academy onderzoeken wij wat podcast kan betekenen voor mbo en hbo. Als wij dat onder de aandacht willen brengen in blogs roepen wij hulp in van Chat GPT. Dan wordt eens te meer duidelijk dat Kunstmatige Intelligentie (AI) voor het onderwijs het leven zoveel gemakkelijker kan maken. Vooral voor overbelaste docenten. Welke docenten zetten Chat GPT al in? En wat zijn de ervaringen?

Wij geven een voorbeeld van onze huidige praktijk: wij nemen audio (podcast) op. Chat GPT zorgt voor de transcriptie van de audio; audio wordt geschreven woord. Wij vragen of Chat GPT daar vervolgens een goede blog van kan maken. Weet je wat, ik zit nu deze blog te schrijven, maar ik heb het druk; laat Chat GPT het gewoon verder doen! Als voorbeeld.

CHAT GPT: WAT KAN AI BETEKENEN VOOR DE PODCAST-ACADEMY?

AI kan verschillende waardevolle bijdragen leveren aan de Podcast-Academy, zowel op het gebied van productie en inhoud als op het gebied van interactie met studenten en luisteraars. Hier zijn enkele mogelijke toepassingen:

  1. Inhoudsgeneratie: AI kan worden gebruikt om podcastscripts te genereren op basis van bepaalde onderwerpen, sjablonen of stijlen. Dit kan docenten en studenten helpen om snel inhoud te creëren voor hun podcasts en ideeën te verkennen.
  2. Automatische transcriptie: AI-aangedreven transcriptietechnologieën kunnen podcastafleveringen automatisch omzetten in tekst. Dit maakt het gemakkelijker om ondertitels, samenvattingen en doorzoekbare content te maken.
  3. Personalisatie van aanbevelingen: AI kan luisterpatronen analyseren en aanbevelingen doen voor podcasts die relevant zijn voor individuele studenten en luisteraars. Dit verhoogt de betrokkenheid en helpt hen bij het ontdekken van nieuwe content.
  4. Editing-assistentie: AI kan helpen bij het bewerken van podcastafleveringen door achtergrondgeluiden te verminderen, ongewenste pauzes te verwijderen en audio van hoge kwaliteit te waarborgen.
  5. Stemmodellering: AI kan worden gebruikt om virtuele presentatoren of gastheren te creëren met realistische stemmen. Dit kan handig zijn voor het illustreren van concepten, het vertellen van verhalen en het betrekken van luisteraars.
  6. Contentverificatie: AI kan helpen bij het controleren van de feitelijke juistheid van de informatie die in podcasts wordt gedeeld, waardoor desinformatie wordt verminderd.
  7. Automatische samenvattingen: AI kan automatisch samenvattingen genereren van lange podcastafleveringen, waardoor luisteraars snel de kernpunten kunnen begrijpen zonder de hele aflevering te beluisteren.
  8. Interactieve ervaringen: AI kan worden ingezet om interactieve elementen aan podcasts toe te voegen, zoals quizzen, polls en gesimuleerde scenario’s, om de betrokkenheid van luisteraars te vergroten.
  9. Analyse van luistergedrag: AI kan helpen bij het analyseren van luistergedrag, zoals het moment waarop luisteraars afhaken of welke delen van een aflevering het meest worden beluisterd. Dit kan inzicht geven in de voorkeuren van het publiek en helpen bij het aanpassen van toekomstige content.
  10. Chatbots voor ondersteuning: Een AI-aangedreven chatbot kan worden gebruikt om vragen van studenten en luisteraars te beantwoorden, informatie te verstrekken over de academie en te helpen bij technische problemen.

HET IS BELANGRIJK OM OP TE MERKEN..

Het is belangrijk op te merken dat hoewel AI veel potentieel heeft om de Podcast-Academy te verbeteren, menselijke creativiteit, inzicht en betrokkenheid essentieel blijven voor het creëren van waardevolle en boeiende podcastcontent. AI moet worden gezien als een aanvullend hulpmiddel om processen te stroomlijnen en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Dank je wel Chat GPT.

Over de rol van AI bij de podcast volgende keer meer.

Luister de nieuwe podcast POKI van Alexander Klöpping en Wietse Hage. Zij duiken samen dieper in de wereld van AI en bespreken wekelijks de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ze filosoferen en proberen in de toekomst te kijken, maar zijn ook scherp op het heden. Zoals hun aflevering over onderwijs:

https://art19.com/shows/poki/episodes/5f3b1b4f-1448-48ac-9c0f-d7cc0e6e03e2

Voor meer informatie www.podcast-academy.nl.

Het project wordt mogelijk gemaakt door het innovatiefonds van de Provincie Flevoland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *