“Liever de podcast met de schrijver, dan het boek”

Tijdens de boekenweek voor jongeren had FlevoMeer Bibliotheek Lelystad de primeur van de PodKast, een mobiele studio, geschikt voor het onderwijs omdat deze makkelijk van lokaal naar lokaal gereden kan worden en dan direct en eenvoudig in te zetten is. Ruim driehonderd mbo-studenten konden daar kennis mee maken tijdens en concludeerden: “Doe mij van dit boek maar de podcast“.

Taalfestival FlevoMeer

Het Taalfestival in Lelystad werd georganiseerd door het #MBOCollegeLelystad in samenwerking met #Flevomeer Bibliotheek Lelystad. Naomi Bönker (Flevomeer Bibliotheek): “In het kader van de Nationale Sportweek waren de sportbiografen Willem Held, Sander Collewijn, #Eddy Veerman en Yoeri van den Busken te gast om in een podcast over hun boeken te vertellen. De studenten werden betrokken bij het gesprek. Zij  konden hun vragen stellen, reageren op stellingen en de gasten konden ook vragen stellen aan de studenten. Zo ontstonden fijne en soms confronterende gesprekken. Voorafgaand aan de opnames kregen de studenten uitleg over welke zaken er komen kijken bij podcast: de voorbereidingen, de opzet, het format, het draaiboek, maar ook de techniek. En bij een podcast moet je goed bedenken wie ernaar gaat luisteren en wat daarvoor belangrijk is.

PodKast

Bij dit Taalfestival werd de PodKast ten doop gehouden. De mobiele studio PodKast is speciaal ontwikkeld door de Podcast-Academy, een samenwerking tussen bibliotheken, onderwijs-instellingen, de lokale omroep EasyFM en de Clipjesfabriek, om in het onderwijs podcast te introduceren. De Kast is artistiek vormgegeven door #JimvanderWardt. Jim, ‘een duurzame verhalenverteller’, houdt van objecten waarvan de vorm en materialen een verhaal vertellen, of vragen uitlokken. Jim: “De materialen die ik gebruik hebben al een leven gehad op verschillende plekken in Almere. Denk aan tafelbladen uit Almeerse huiskamers, hout dat gebruikt is als verpakkingsmateriaal en plaatmateriaal uit een paviljoen dat op de Floriade stond. Allemaal grondstoffen met hun eigen verhaal. Als vorm hebben wij gekozen voor een ronde tafel. Daar zit niemand aan het hoofd, iedereen is gelijk.”

Zelf doen

Met deze PodKast kunnen onderwijsinstellingen zelf aan de slag met podcast. De Podcast-Academy ontzorgt docenten en studenten door hen te begeleiden en waar nodig te trainen. Op Podcast-Academy.nl staan tutorials waarmee zowel docenten als studenten laagdrempelig makkelijk aan de slag kunnen met het maken van een podcast. “Uit de tutorials blijkt al snel dat je echt geen technisch wonder hoeft te zijn om een podcast op te nemen”, stelt Naomi Bönker geïnteresseerden gerust. “Tijdens het Taalfestival kwamen zowel scholieren als docenten ook tot die conclusie: ‘Als je de podcast goed voorbereid, dan is het eigenlijk gewoon de record-knop indrukken en gaan!’.”

Kijk of luister hier naar de Podcast die opgenomen is met auteur Eddy Veerma.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *