Dutch Podcast Award-Winnaars: Podcast wordt alleen nog maar belangrijker

Raymond van de Laar en Ruben Dekker presenteren BIOSCOOP VOOR JE OREN

Het Nederlandse podcastlandschap kent sterren vòòr de microfoon èn sterren die het laten klinken, die zorgen dat er fictie wordt gecreëerd waardoor er beleefd kan worden. Raymond van de Laar en Ruben Dekker wonnen de Dutch Podcast Awards in de categorieën ‘Beste Sounddesign’ en ‘Brandstory’ met de bijzondere productie ‘Koffer 23’. Zij bewijzen met hun werk dat de podcast in Nederland volwassen is geworden, dat je niet naar de VS hoeft voor het hoogste kwaliteitsniveau in podcasting. Op het seminar Podcast in het mbo/hbo, 25 januari a.s. leggen zij uit, geven zij les en laten zij genieten in de primeur van de BIOSCOOP VOOR JE OREN; natuurlijk met hun bekroonde podcast ‘Koffer 23’.

Raymond van de Laar is – volgens Ruben Dekker – een meester in het kritisch luisteren en omarmen van nieuwe audiotechnieken. Dat legde een belangrijke basis voor hun succes. Raymond studeerde tot 2022 Communicatie & Multimedia Design (HU) en werkt nu ruim twee jaar bij Tonny Media als podcastmaker, muziekproducer, mixing & mastering.

Ruben Dekker; als je het aan Raymond vraagt, ontwikkelde hij niet alleen visuele vertelvaardigheden op de Nederlandse Film Academie maar ook zijn passie voor audio, geworteld in zijn tijd. Hij is sound designer/mixer voor film- en televisieprojecten en multi-inzetbaar voor podcasts, als editor, mixer, producent, recordist en researcher.

Koffer 23 was een veelbelovend initiatief twee jaar geleden van de Postcode Loterij. Zij waren op zoek naar vernieuwende manieren om hun merk te promoten en kwamen uit bij podcasting. Maar dan wel gemaakt door de topprofessionals van Nederland! Het verhaal begint bij een feestje dat is georganiseerd ter ere van een nieuw seizoen Miljoenenjacht. Het decor: een afgelegen, oud kasteel. Linda de Mol houdt een gezellig praatje en speelt ter vermaak één rondje Miljoenenjacht met André van Duin. Maar dan blijkt dat koffer 23 is verdwenen, met daarin 10.000 euro. De deuren gaan direct op slot. Niemand mag weg voordat deze zaak is opgelost. Tygo Gernandt wordt als detective aangewezen en heeft vijf verdachten op het oog: naast André van Duin, Nasrdin Dchar, Tina de Bruin, Edson da Graça en Nicolette van Dam. De luisteraar wordt meegenomen en uitgedaagd om de dader te vinden.

De podcast is geproduceerd door Tonny Media met de montage, geluidsontwerp en mixage van Ruben Dekker en de muziek van Ruben Dekker en Raymond van de Laar. Zij waren maar liefst drie maanden druk met het initiële concept tot het uiteindelijke meesterwerk. Het was een intensief proces waarbij de acteurs individueel ‘droog’ werden opgenomen, elke ruimte in ‘het kasteel’ van tevoren in audiovorm werd ontworpen. Daardoor werd het een unieke en meeslepende luisterervaring, een combinatie van professioneel vakmanschap, persoonlijke betrokkenheid en het gebruik van nieuwe technologieën. Maar zelfs na de oplevering van het project hadden ze bij elke luisterbeurt het idee dat er nog verbeteringen mogelijk waren.

Ruben en Raymond waren afgelopen jaar tevens de makers van de podcast met Edwin Evers en Koning Willem Alexander. Ook het koninklijk huis zocht naar verbinding met jonge luisteraars en kwam uit bij ‘podcast’. Een bijzondere opname op Huis ten Bosch, met speciaal gecomponeerde muziek. Tonny Media is een sleutelspeler in de podcastwereld en heeft bijgedragen aan de groei en erkenning van podcast als een krachtig medium. In 2020 werd het bedrijf opgericht door Titus van Dijk, Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck, gespecialiseerd in podcasts maar het produceert ook televisieprogramma’s, reclamecampagnes en (online) evenementen.

Met de groeiende populariteit van on-demand audio lijkt het erop dat podcasts een integraal onderdeel worden van ons dagelijks leven. Volgens Raymond en Ruben is daarom het onderwijs ook klaar voor het implementeren van podcasts. Het breidt de mogelijkheden van ‘leren’ uit. Je kunt op elk moment luisteren; tijdens reizen, koken, sporten. Podcasts zijn dan een intieme en effectieve manier om lesstof tot je te nemen. Zij delen hun optimisme over de integratie van podcasts in het onderwijs, waarbij ze wijzen op de potentie voor zowel docenten als studenten.

Raymond van de Laar en Ruben Dekker geloven in de kracht van geluid en de blijvende evolutie van podcasting. Ze kijken uit naar de voortdurende groei van een boeiend medium en zijn dankbaar voor de erkenning die ‘Koffer 23’ heeft ontvangen. Die trots zullen zij laten zien op 25 januari bij het seminar Podcast in het mbo/hbo. Meer info op podcast-academy.nl.

Luister de podcast over podcast, met Raymond van de Laar en Ruben Dekker https://open.spotify.com/episode/23a6JWUIovzrrZmWcbkrpC?si=4ee2ceb5dd29404a

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *