Authentiek, deskundig, het moet raken en blijven hangen

Wat wordt de beste Onderwijspodcast? De Podcast-academy legt de vraag voor aan sociale mediaspecialist van Clipjesfabriek en de Podcast-Academy Sterre van Haren. Zij bespreekt vijf titels, maar mag maar één podcast nomineren. Sterre: “Naast de podcast zelf, speelt de social media een grote rol bij het verspreiden van podcasts. Bij Clipjesfabriek zien we dat een stukje van 10 seconden kan zorgen dat meer dan miljoen mensen reageren. Het kan zorgen dat je podcast viraal gaat. Het is interessant de resultaten te monitoren, in de gaten houden welke podcasts in de algemene hitlijsten stijgen. Je moet overigens wel de cijfers naar waarde kunnen schatten. Een miljoen reacties is niet hetzelfde als massale inhoudelijke interesse.

Omdenken is een podcast over alledaagse problemendie door de gasten worden aangekaart. Denk hierbij aan ‘Ik weet niet hoe ik mij moet gedragen in groepen’ of ‘Ik koop teveel schoenen’. Op het eerste gezicht niet per sé educatief. Maar de podcast draait erom dat de gast en host samen het probleem oplossen, oftewel, dat ze kunnen ‘omdenken’. Persoonlijke ontwikkeling en educatie gaan hand in hand. Voor jongeren is het amusant en leerzaam.

De Broers podcast, wie kent ze niet. Dit is onder de jongeren de best beluisterde podcast en dat snap ik wel. Want waarom zou je niet een half uurtje luisteren naar twee Hofmanbroers met hun wilde uitgaansverhalen. Waarom ik deze podcast nomineer is omdat, naast dat ze het op social media goed scoort, ze ook ruimte maken voor verhalen over bijvoorbeeld een soa-test, rechtszaak, trauma of een overval. Iets waarvan de jongere generatie nog wat kan leren voor het geval dat. Op een hele nuchtere manier worden dagelijkse problemen behandeld. Toch een vorm van educatie.

True crime pro’s behandelen John Pel en Marcel van de Ven elke aflevering een andere case. Bekeken dus door de ogen van een forensisch onderzoeker en voormaling undercoveragent. Deskundig, betrokken, informatie uit de eerste hand. Er zijn veel crime liefhebbers in Nederland. Denk aan de succesvolle Onnedi op youtube met haar serie ‘Misdaad & Mysterie’. Interessant juist vanwege de realistische ervaringsverhalen.

En dan de onontkoombare Maarten van Rossem, bekend vanwege zijn te uitgebreide verhalen, overtuigende scherpe inzichten en de dosis humor. Maarten biedt zeker ook diepgang in zijn podcast en is ontegenzeggelijk educatief. Zijn kritische schetsen van historische context maken deze podcast boeiend en informatief. De luisteraar wordt uitgedaagd om na te denken en leert op een toegankelijke manier over deze onderwerpen. Ik vind wel dat je van Maarten zijn stem moet houden. Het kan ook heel irritant overkomen…

Als we het hebben over de podcast die het op social media nu het beste doet, dan moeten wij het hebben over ‘Je favoriete podcast’ van Sean, Julia en Stefan. Niet direct educatief, maar wel humoristisch en populair, veel beluisterd door studenten. Dus kansrijk voor het onderwijs. Want ook dat is belangrijk bij een goede podcast. De manier van vertellen en de chemie tussen deze drie zorgen er wat mij betreft voor dat ook zij een nominatieplek verdienen.

Kortom, wat belangrijk is bij een podcast is een combinatie van entertainment, duidelijkheid, humor, kwetsbaarheid en populariteit. Als je jonge mensen iets educatiefs wilt bieden moet een verhaal hen raken, op een positieve of negatieve manier.

Als ik de keus moet maken uit deze vijf podcasts, wordt mijn nominatie voor beste onderwijspodcast: ‘True crime pro’s – podcast’. Het is een authentiek verhaal, deskundig gebracht, het raakt de luisteraar en het blijft hangen. Deze geheime wereld van forensisch onderzoek wordt op een boeiende en educatieve manier onthuld. Deze podcast weet luisteraars te intrigeren en tegelijkertijd waardevolle inzichten te bieden over deze onderwerpen.”

Tot zover Sterre van Haren. Zij komt binnenkort aan het woord bij op Linda meiden over de schaduwkanten van sociale media en dat zal ook een item zijn op 25 januari bij het Seminar over podcast. Jij als lezer van deze blog mag overigens ook een podcast nomineren als beste Onderwijspodcast. Je kunt dat doen in de reacties onder deze blog of via www.podcast-academy.nl.

Wij zien er naar uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *